Výrobce potravin

Výrobce potravin

Máš vztah k potravinám? Jídlo tě baví a chceš se o něm dozvědět více? Na oboru Výrobce potravin tě naučíme o výživě a složení potravin, o tom, jak potraviny správně připravit a následně zabalit, aby se mohly následně prodávat v supermarketech, cukrárnách či pekárnách.
Dozvíš se, jaké jsou hygienické normy a požadavky na kvalitu, které potraviny musejí splňovat a naučíš se ovládat stroje používané ve výrobnách.

Jestli tě zajímá příběh jídla, to, jak vzniká a jaké suroviny se použily, aby bylo takové, jaké má správně být, pak je tohle tvůj obor. O jídle a jeho přípravě se dozvíš všechno a naučíš se ho připravit i analyzovat.

Zjisti sám proč studovat Výrobce

  • Vzhůru do praxe
    Už ve druhém ročníku budeš chodit se spolužáky na praxe přímo do firem. Praxe ti zaberou celou polovnu výuky.

  • Skvělý kolektiv
    Na Švehlové najdeš skvělý kolektiv, učitelé jsou féroví a se vším ti rádi pomůžou. Budeš cítit, že sem patříš.

  • Všechno o jídle
    Naučíš se vše o potravinách, jejich složení a výživových údajích, takže se budeš skvěle orientovat v jídle a surovinách.

  • Pracuj už při studiu
    Práci si můžeš najít už při studiu. Tento obor má spoustu odvětví a ty si můžeš vybrat to, které tě bude bavit nejvíce.

  • Vynikající uplatnění
    Jídlo se vyrábí neustále, nemusíš se tedy bát, že bys měl nouzi o práci. Na trhu práce je o výrobce potravin veliký zájem!

  • Vysoká čeká
    Díky maturitě můžeš pokračovat na vysokou školu, kde si můžeš dál prohlubovat znalosti.

  • Práce co má význam
    Tvoje práce bude mít význam. Po kvalitně připravných potravinách je velká poptávka.

  • Dělej na co máš chuť
    Zaměřit se můžeš na třeba na cukrovinkářské, sladovnické, pivovarnické, nebo jiné výrobky.

  • Vědět, že jí kvalitu
    Bez jídla se se tvoje rodina ani kamarádi neobejdou a díky tobě si budou jistí, že jedí to nejlepší.

Kód oboru

29-51-H/01

Příjmací řízení

Bez přijímací zkoušky.
Maximální počet přijatých žáků je 15.

Profil absolventa a Učební plán

Aneb co budeš po škole vážně umět.

  • Ovládneš výrobní procesy, během kterých se ze surovin a přísad připravuje jídlo.
  • Budeš znát přesné složení potravin a poznáš, co do jídla patří a nepatří.
  • Zvládneš psaní laboratorní evidence.
  • Dokážeš zhodnotit kvalitu vstupních surovin a ovládneš hygienické normy a požadavky na kvalitu.
  • Budeš umět obsluhovat výrobní linky a udržovat technologická zařízení funkční.


Učební plán naleznete na následujícím odkaze.

Stipendia

Studenti mají možnost získat podporu z programu Stipendia Plus.

Dosažené vzdělání a ukončení studia

Střední odborné vzdělání s výučním listem
Výuční list
Délka studia 3 roky.

Uplatnění absolventa

Aneb potraviny se budou vyrábět vždycky.

Potravinářské firmy
Zaměstnat se můžeš v pivovarech, masnách, mlékárnách, pekárnách a jiných potravinářských výrobách.

  • Řezník v řeznictví
  • Sládek v pivovaru
  • Pekař v pekárně
  • Cukrář v cukrářství, nebo třeba čokoládovně


Podnikej na vlastní

Neboj se začít podnikat na vlastní triko. Založ si třeba svoji vlastní cukrárnu, peč ten nejlepší chleba v okolí, nebo se pusť třeba do pěstování vína.

  • Vinař
  • Majitel minipivovaru
  • Pekař
  • Řezník

Studuj nástavbu
Jestli chceš, můžeš po škole pokračovat v nástavbovém studiu a naučit se základy podnikání, které se ti rozhodně v budoucnu budou hodit, pokud se rozhodneš jednou pracovat sám na sebe.

  • Podnikání

Kontakt

Švehlova střední škola polytechnická Prostějov
nám. Spojenců 17
796 01 Prostějov

Tel.: +420 582 345 624
E-mail: svehlova@svehlova.cz
Www: www.svehlova.cz

Fotogalerie



Page generated in 1.437 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál