Poprvé v ČR se vyučuje samostatný předmět věnující se blockchainovým technologiím na FIT ČVUT

Poprvé v ČR se vyučuje samostatný předmět věnující se blockchainovým technologiím na FIT ČVUT

Od loňského roku se vůbec poprvé v České republice vyučuje samostatný předmět věnující se blockchainovým technologiím. Předmět s názvem Blockchain, na který se mohou přihlašovat studenti na Českém vysokém učení technickém v Praze (ČVUT), vznikl na Katedře informační bezpečnosti (KIB) Fakulty informačních technologií (FIT ČVUT) za podpory Rockaway Blockchain Fundu a společnosti Ackee Blockchain.

Výuka blockchainových technologií je něco, co ještě do minulého roku na českých vysokých
školách chybělo. Jedná se přitom o technologii, která v posledních několika letech významně mění současný finanční systém, a očekává se, že její vliv bude do budoucna stále více patrný.

Kryptoekonomie a její dopad na byznys a právo se učí na vysokých školách v Americe už od
roku 2014, a to na univerzitách v New Yorku, Princetonu nebo kalifornské Berkeley. Rovněž
tato technologie významným způsobem přispívá k rozvoji v oblasti teoretické informatiky a
informační bezpečnosti.

S myšlenkou výuky blockchainových technologií se zabýval na KIB její vedoucí prof. Róbert
Lórencz již několik let. Až ve spojení s Dušanem Kovačičem tato idea byla zrealizována. Dušan Kovačič absolvoval softwarové inženýrství na FIT ČVUT v Praze a nyní je chief investment officer v Rockaway Blockchain Fund – v současnosti největší VC fond zaměřený na blockchain a DeFi (decentralizované finance, finanční služby typu půjčky fungující přes blockchain bez potřeby bankovních zprostředkovatelů, pozn. red.) v Evropě.

Ke spolupráci na vytvoření předmětu Blockchain byli osloveni pracovníci katedry Ing. Marek
Bielik, Mgr. Jakub Růžička a Dr. Josefa Gattermayer, který je spoluzakladatelem Ackee a CEO společnosti Ackee Blockchain.

Cílem kurzu je porozumění základům technologie blockchainu a programování smart kontraktů. Studenti takéi získají přehled o nejvýznamnějších blockchainových platformách. Absolventi jsou schopni navrhnout, naprogramovat a nasadit bezpečnou decentralizovanou aplikaci a posoudit, zda je integrace blockchainu vhodná pro daný problém. Kurz klade zvýšený důraz na vztah mezi blockchainy a informační bezpečností.

Pro ilustraci, v praktické části výuky je každému studentovi zadán programovací úkol. Během semestru se studenti naučí bezpečnostní postupy a na konci dostanou druhý úkol – auditovat kód spolužáka. Přibližně třetina projektů je v rámci auditu „hacknuta”. Takto se studenti obeznámí nejen s vývojářskými postupy, ale dokážou i provádět kontrolu správnosti vyvinutého kódu.

Podle seznamu QS World University patří ČVUT dlouhodobě k 500 nejlepším univerzitám po celém světě. Společnost Ackee Blockchain a Rockaway Blockchain Fund tak ve spolupráci  sKIB FIT pomáhá udržet pozici ČVUT mezi špičkovými inovátory v nejnovějších trendech v IT – blockchainových technologií.

Rockaway Blockchain Fund přitom v předávání blockchainového know-how mladým lidem není žádným nováčkem. V rámci programu placených stáží Rockaway Academy už několik let pravidelně vychovává studenty se zájmem o blockchain a technologie. Během tříměsíční
stáže v Rockaway Capital stážisté pracují na reálných úkolech, účastní se klíčových jednání,
a díky tomu získají nejen znalosti, ale především důležitou praxi.

Zdroj informací

České vysoké učení technické v Praze - Fakulta informačních technologií a Mládež.cz

Datum

8. února 2022



Page generated in 1.4084 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál