Studenti navrhli v Hruškách aktivní odpočinek pod hruškami

Studenti navrhli v Hruškách aktivní odpočinek pod hruškami

Odpočinkové zóny kolem rybníka s molem, dětské, workoutové a fotbalové hřiště, ohniště, hruškový sad i lesopark. Tak by mohl nově vypadat park Na Zahajce v Hruškách na Břeclavsku, který loni v červnu zničilo tornádo. Jeho revitalizaci na více než šesti hektarech v soutěži navrhli studenti z Ateliéru biotechniky na Zahradnické fakultě MENDELU v Lednici.

Do soutěže se zapojilo pět studentských týmů. Cílem bylo vyhotovit studii a dokumentaci pro územní řízení. Návrhy studenti zpracovávali od září, před Vánoci je představili i tamním občanům. S porotci z nadace Partnerství, Proměny a Via pak vybrali zástupci univerzity nejlepší řešení, které by se mělo realizovat na podzim.

Vítězný návrh Jany Dynkové, Marie Kačalové, Johany Kratochvilové, Zuzany Ottové, Kristýny Teskové a Terezy Vaškové teď převezmou další specialisté, kteří budou hledat cestu, jak jej zrealizovat. „Mám z toho velkou radost. Šlo vidět, že byli studenti motivovaní a bavila je práce na reálném projektu," zhodnotil za pořadatele Přemysl Krejčiřík z Ústavu biotechniky zeleně MENDELU.
.
Studentské práce se musely vyrovnat s poměrně složitým zadáním, které bylo v mnoha směrech ojedinělé. Konkrétně šlo nejen o důsledky poškození území tornádem, ale také o nejnovější požadavky, které souvisí s klimatickou změnou a obecně extrémními výkyvy počasí. Na celém území dnes skoro neexistují stromy. „Obecně platí, že preferujeme, aby se studenti vyšších ročníků zapojili do praktické výuky. V daném případě tedy nejen do projektování na papíře, ale aby se museli zároveň vyrovnat i s náročnou prací v terénu, což toto zadání beze zbytku splňovalo," uvedl Přemysl Krejčiřík ze Zahradnické fakulty MENDELU.

Zdroj informací

Mendelova univerzita v Brně a Mládež.cz

Datum

22. února 2022



Page generated in 1.0851 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál