Vítězi Logické olympiády 2023 se stali Richard Dobíšek, Vít Přibyl a Daniel Čief

Vítězi Logické olympiády 2023 se stali Richard Dobíšek, Vít Přibyl a Daniel Čief

Proběhlo finále 16. ročníku Logické olympiády, do něhož se poprvé přihlásilo přes sto tisíc soutěžících. V Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky řešilo logické úlohy finálového kola 192 chlapců a dívek. S testy si letos nejlépe poradili Richard Dobíšek, Vít Přibyl a Daniel Čief.
Do příštích let chystá organizátor soutěže novinku v podobě kategorie D pro dospělé. I letos byly generálními partnery Logické olympiády nadace rodiny Kellnerových a škola Open Gate.

V pondělí 4. prosince 2023 se uskutečnilo finále již 16. ročníku soutěže Logická olympiáda, kterou pořádá Mensa Česko. Finále logického klání na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky letos zahájila poslankyně, Ing. Věra Kovářová. Všem soutěžícím popřála, aby v budoucnosti dokázali plně využít své schopnosti, talenty a dovednosti ku prospěchu svému, ku prospěchu svých blízkých a přátel, i k užitku naší zemi.

Do soutěže se letos zaregistrovalo rekordních 101 296 chlapců a dívek z bezmála 4 000 mateřských, základních a středních škol z celé České republiky. Po úspěšném absolvování on-line základního kola a krajských kol se do finále probojovalo celkem 195 dětí rozdělených do třech věkových kategorií.
Během celého dne 192 dorazivších finalistů řešilo různorodé logické úlohy – po tradičním písemném a promítaném testu na ně čekaly dva zbrusu nové moduly: úlohy s názvem Reaktory propojující verbální schopnosti s logickým myšlením, následně pak promítaný test LEtsGO zaměřený na prostorovou orientaci a logické myšlení.

Vítězem se v kategorii C, tj. střední školy stal Richard Dobíšek z Mensa gymnázia, s testy v kategorii B (2. stupeň ZŠ) si nejlépe poradil Vít Přibyl z Gymnázia Špitálská a v nejmladší kategorii A (1. stupeň ZŠ) zvítězil Daniel Čief ze ZŠ Ke Kateřinkám z Prahy 4.
„Ačkoliv jsou všichni vítězové z pražských škol, na stupních vítězů je vidět, že nadaní logici jsou napříč celou naší republikou. Mezi letošními medailisty se objevují už tradiční jména soutěžících, kteří už zakusili dobré výsledky v krajských kolech nebo i ve finále. A objevují se i nová jména, za což jsme vždycky rádi,“ okomentovala výsledky Lucie Měchurová. Nejlepší řešitelé si i letos odnesli hodnotné ceny v podobě deskových her a elektroniky, ti nejlepší notebooky.

Výsledky finále Logické olympiády 2023 dle kategorií

  • Kategorie A
    • 1. Daniel Čief, ZŠ Ke Kateřinkám, Praha 4
    • 2. Otakar Vintr, ZŠ Zlín-Malenovice
    • 3. Jan Rumánek, ZŠ Donovalská, Praha 4

  • Kategorie B
    • 1. Vít Přibyl, Gymnázium Špitálská, Praha 9
    • 2. Dan Školař, ZŠ Březová
    • 3. Matěj Kmínek, Gymnázium Česká, České Budějovice

  • Kategorie C
    • 1. Richard Dobíšek, Mensa gymnázium, Praha 6
    • 2. Lukáš Poul, Gymnázium B. Němcové, Hradec Králové
    • 3. Martin Bryja, Gymnázium Kapitána Jaroše, Brno

Soutěž Logická olympiáda dlouhodobě podporují škola Open Gate a Nadace The Kellner Family Foundation. „Na gymnáziu Open Gate máme hned několik studentů, kteří naši školu objevili právě díky Logické olympiádě. Pro mě osobně je vždy zážitek, když vidím děti, jak si lámou hlavu s náročnými úlohami a v přestávkách pak na chodbách nadšeně diskutují o tom, jestli našly správné řešení,“ popisuje Petra Dobešová, ředitelka školy Open Gate a členka správní rady Nadace The Kellner Family Foundation a dodává, že když budou děti umět logicky myslet, mohou z toho těžit nejen během školní docházky, ale po celý život.

Soutěž rovněž podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Albi, Asociace za lepší ICT řešení a řada dalších partnerů včetně mnoha krajů a měst. Mediálními partnery jsou Novinky.cz a Právo.

Připravuje se soutěž také pro dospělé

Tým organizátorů z Mensy Česko si ale letos dlouho neoddychne. Pořadatelé totiž chystají velkou novinku a tou bude spuštění Logické olympiády pro kategorii D, tedy dospělé. Ta by v budoucnu měla probíhat vždy s půlročním odstupem od soutěže pro děti a mládež.

Mladí soutěžící z ní ale, jak uvádí koordinátorka Logické olympiády, Lucie Měchurová, nebudou vyřazeni: „Už několik let registrujeme poptávku po soutěži také pro dospělé. Letos jsme si vyzkoušeli, že s týmem dobrovolníků dokážeme zorganizovat soutěž pro více než sto tisíc lidí a máme tak kapacity spustit i tuto novou část, ve které se budou moct utkat nejen dospělí mezi sebou, ale také třeba rodiče s dětmi. Bude to takový mezigenerační souboj.“

Nová kategorie D (dospělí) nebude totiž nijak věkově omezena. A třeba si v ní zasoutěží také poslanci, kteří pro finále dětské Logické olympiády zapůjčili i letos prostor velkého jednacího sálu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Zdroj informací

Mensa Česko a Mládež.cz

Datum

11. prosince 2023

Fotogalerie



Page generated in 1.1971 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál