Z pražské strojárny mezi nejlepší v USA

Z pražské strojárny mezi nejlepší v USA

Student výrobního inženýrství Fakulty strojní ČVUT v Praze Petr Červenka, se úspěšně začlenil mezi nejlepší mladé vědce v USA na MIT - Massachusetts Institute of Technology. Petr nám věnoval část svého času pro krátký rozhovor o jeho práci na MIT.

Nemohl jste přijet na převzetí Ceny Stanislava Hanzla. Jaké povinnosti tomu bránily a čemu se na Massachusetts Institute of Technology nyní věnujete?
Na MIT V současnosti provádím experimenty zaměřené na odolnost nových materiálů vůči hydrotermální korozi a snažím se blíže charakterizovat degradační mechanismy související s jejich chováním za vysokých teplot. V posledních měsících se nejvíce pohybuji mezi reaktorovou a nano laboratoří na MIT.
Část experimentů zároveň provádím v nových laboratořích CNS na Harvardu. Příští týden (pozn: na začátku prosince 2023, článek byl připraven začátkem prosince 2023) mě čeká konference v New Orleans, kde budu přednášet o vlivu neutronového záření a tepelného zpracování na korozní vlastnosti aditivně vyráběných vláken SiC.

Výzkumné koly Vám přidělují pedagogové anebo si můžete v projektech vybírat?
Od pana profesora Shirvana jsem dostal relativně volné a zároveň široké pole působnosti. Část výzkumu se snažím provádět ve spolupráci s průmyslovými partnery a dalšími univerzitami. Současně věnuji hodně času práci na elektronových mikroskopech a dalších zařízeních, pomocí kterých se snažím najít odpovědi a vysvětlení, proč k daným jevům dochází.
Nejvíce mě baví zdejší přístup, který není ani zdaleka svázaný, jak by někdo mohl od takto prestižních institucí očekávat. Naopak, oba kampusy MIT a Harvardu jsou vzdálené jen pár minut jízdy na kole a fungují do jisté míry provázaně. Dohromady pak disponují všemi přístroji, které jsem zatím ke své práci potřeboval. Do laboratoří mám nepřetržitý přístup. Pokud shledám některé zařízení za vhodné, mohu je za pár dní samostatně používat.

Zdá se, že jste mezi nejlepšími úspěšně zapadl. Vychází Vám MIT vstříc proto, že jste cizinec?
Vůbec ne, národnost zde není důležitá. Kdo neprokáže, že něco zná a umí, tak tu neobstojí. Jsem vděčný fakultě strojní, že mne vybavila bohatými teoretickými znalostmi nejen z oblasti materiálového inženýrství, ze kterých nyní mohu vycházet při své práci.
A rád bych poděkoval ČVUT v Praze za možnost a podporu při studijních výjezdech. Samotného by mne před pár lety nenapadlo, kam až se lze díky studiu na strojárně podívat. Zdravím kolegy, přátele a studenty ČVUT!

Zdroj informací

Fakulta strojní ČVUT a Mládež.cz
Foto: Fakulta strojní ČVUT

Datum

5. ledna 2024

Fotogalerie



Page generated in 1.2207 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál